Στο τένις υπάρχουν τριών ειδών επιφάνειες που παίζεται το άθλημα:
- Τα χωμάτινα γήπεδα.
Η επίσημη ονομασία τους είναι Clay που σημαίνει πηλός. Τα γήπεδα κατασκευάζονται από χώμα που παράγεται από σύνθλιψη κεραμικών αντικειμένων (όπως κεραμίδια, τούβλα κ.α.) γι' αυτό και ονομάζεται και κεραμιδόχωμα. Τα γήπεδα αυτά είναι τα πιο απαιτητικά στην κατασκευή τους καθώς υποστηρίζονται από ποικίλες υποστρώσεις υλικών ώστε να αποστραγγίζουν τα νερά, να διατηρούν την επιθυμητή υγρασία του χώματος αλλά και να εξασφαλίζουν την σωστή πάκτωση και ομοιογένεια της επιφάνειας. Κροκάλα, νταμαρόχωμα, ψηφίδα, γεωύφασμα και ελαφρόπετρα είναι μερικά από αυτά. Επίσης τα γήπεδα αυτά έχουν την μεγαλύτερη συντήρηση σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο τύπο γηπέδου καθώς θέλουν συχνό πότισμα, στρώσιμο, κυλινδράρισμα και συμπλήρωση χώματος. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού το χώμα έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει την μπάλα. Αυτό συντελεί στο να έχουν μεγάλη διάρκεια οι πόντοι και να κρατούν περισσότερη ώρα οι αγώνες. Χαρακτηριστικό επίσης του γηπέδου είναι ότι το spin (περιστροφή της μπάλας που παράγεται από το χτύπημα) επηρεάζεται από το χώμα με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγαλύτερη αναπήδηση στην μπάλα. Μεγάλες διοργανώσεις που γίνονται σε αυτό τον τύπο γηπέδου είναι το Roland Garros στο Παρίσι (Grand Slam), το Monte-Carlo Masters, το Madrid Masters και το Rome Masters.
Τα σκληρά γήπεδα τα οποία ονομάζονται έτσι γιατί η επιφάνειά τους είναι πιο σκληρή σε σχέση με τους άλλους τύπους γηπέδων. Επίσης ονομάζονται και quick γιατί λόγω της σκληρής επιφάνειάς τους η μπάλα αναπτύσει μεγαλύτερη ταχύτητα. Η επίσημη ονομασία τους είναι Greenset. Συνήθως, είναι κατασκευασμένα από στρώματα συνθετικής ρητίνης και πυριτίου πάνω από μια βάση ασφάλτου ή σκυροδέματος. Ωστόσο υπάρχουν πολλές παραλλαγές στον τρόπο κατασκευής τους ανάλογα με τα υλικά που θέλει να χρησιμοποιήσει ο εκάστοτε κατασκευαστής. Μεγάλες διοργανώσεις που γίνονται σε αυτό τον τύπο γηπέδου είναι το US OPEN και το Austalian OPEN (Grand Slams) καθώς και τα Indian Wells Masters, Miami Masters, Canada Masters, Cincinnati Masters, Shanghai Masters και Paris Masters.
- Τα γήπεδα συνθετικού χορτοτάπητα ή αλλιώς χορτάρινα. Η επίσημη ονομασία τους είναι Carpet γι' αυτό και στην Ελλάδα πολλές φορές αποκαλούν την επιφάνεια "μοκέτα".
Τα γήπεδα αυτά έχουν το χαρακτηριστικό ότι οι πόντοι δεν έχουν μεγάλη διάρκεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εξαιτίας της μαλακής επιφάνειας της μοκέτας η μπάλα δεν έχει μεγάλη αναπήδηση και έτσι τα ράλλυ (διάρκεια πόντου) είναι μικρά. Επίσης η χορτάρινη επιφάνεια παίζει σημαντικότερο ρόλο στο σερβίς από οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια. Γι' αυτό και σημαντικό λόγο για τον πόντο στα χορτάρινα γήπεδα έχει αυτός που σερβίρει. Μεγάλες διοργανώσεις που γίνονται σε αυτό τον τύπο γηπέδου είναι το Wibledon (Grand Slam), το Aegon Championships κ.α.
Κάθε επιφάνεια γηπέδου τένις έχει την δική της ομορφιά και τα δικά της χαρακτηριστικά. Επίσης κάθε πάικτης έχει το δικό του στυλ παιχνιδιού και έτσι είναι κάποιες επιφάνειες στις οποίες τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του αναδυκνείονται και τον κάνουν καλύτερο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Rafael Nadal θεωρείται ο βασιλειάς του χώματος. Ο Nadal είναι ο παίκτης ο οποίος στο χτύπημά του βάζει περισσότερο spin από οποιονδήποτε άλλο. Έτσι λοιπόν το χώμα είναι η αγαπημένη του επιφάνεια μιας και το spin στο χτύπημά του δυσκολεύει πολύ τους αντιπάλους αφού στο χώμα η μπάλα εξαιτίας της περιστροφής αποκτά μεγαλύτερη αναπήδηση. Για τον Ελβετό Roger Federer, αγαπημένη επιφάνεια είναι το γρασίδι και γι'αυτό έχει κατακτήσει τους 7 από τους 8 τελικούς του Wiblendon στους οποίους έχει πάρει μέρος. Τέλος για τον ταχύτατο και ευλίγιστο Σέρβο Novac Djokovic τα πράγματα είναι καλύτερα στις σκληρές επιφάνειες έχοντας ήδη κατακτήσει 4 φορές το Australian Open και μια το US Open.
Tennis στο χώμα
Για πολλούς το τένις στη χωμάτινη επιφάνεια θεωρείται το καλύτερο και πιο απολαυστικό. Τα πλεονεκτήματα του τένις σε
χωμάτινη επιφάνεια είναι:
- Η επιφάνεια είναι πολύ μαλακή και έχει την ελάχιστη καταπόνηση στους αθλούμενους. Έτσι είναι πιο ξεκούραστη και οι παίκτες, ειδικότερα μεγαλύτερης ηλικίας, μπορούν να παίξουν περισσότερη ώρα χωρίς να κουράζονται και να καταπονούνται.
- Η αίσθηση της μπάλας και του γηπέδου. Απο πολλούς το χωμάτινο γήπεδο θεωρείται ένα ζωντανό γήπεδο γιατί το χώμα είναι ένα φυσικό προϊόν. Η αίσθηση που προσδίδει το χώμα στη μπάλα αλλά και στην κίνηση του αθλητή μέσα στο γήπεδο είναι πολύ ξεχωριστή.
- Το γλίστρημα (slide) πάνω στην επιφάνεια. Η ταχύτητα που αναπτύσει ένα παίκτης μέσα στον πόντο συνήθως σβήνει με γλίστρημα στο χώμα το οποίο έχει μια ιδιάζουσα γοητεία.
- Ιδανικά για εκμάθηση. Τα χωμάτινα γήπεδα είναι κατάλληλα στο να βοηθήσουν τον αθλούμενο να αποκτήσει κίνηση στο γήπεδο, ακρίβεια στον πόντο και στρατηγική παιχνιδιού.
- Αντοχή και υπομονή. Επειδή στο χώμα οι μπάλες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, οι παίκτες μαθαίνουν να έχουν αντοχή και υπομονή φτιάχνοντας έτσι και καλύτερη φυσική κατάσταση.
- Ανεπηρέαστα από τη βροχή. Επειδή τα χωμάτινα γήπεδα από μόνα τους χρειάζονται νερό και πότισμα ώστε να διατηρούν την επιθυμητή υγρασία, για το λόγο αυτό η περιορισμένη βροχή βοηθάει τα γήπεδα. Ακόμα και αν το νερό είναι αρκετό, τα γήπεδα στραγγίζουν γρήγορα και είναι έτοιμα πάλι για χρήση.
- Το ίχνος από το μπαλάκι. Πολλές φορές σε αγώνες υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η μπάλα ήταν μέσα ή έξω. Στα χωμάτινα το πρόβλημα αυτό είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα άλλα γήπεδα αφού το μπαλάκι αφήνει το ίχνος του στο χώμα.
- Απρόσμενες μπάλες. Επειδή η επιφάνεια πολλές φορές χάνει την ομοιομορφία της από συσσωρεύσεις και απομακρύνσεις χώματος ή επειδή οι γραμμές είναι πλαστικές και έχουν διαφορετική συμπεριφορά, η μπάλα μπορεί να έχει απρόσμενη αναπήδηση. Αν και κάποιους αυτό τους δυσκολεύει, ωστόσο αυτό είναι και η ομορφιά του χωμάτινου γηπέδου.
"When it comes to surfaces, I think those growing up on the slower clay—not only do their games translate better across other surfaces, but I think you learn the layers of the game more uniquely. You learn how to, and when to, start a point over, and the structure of a point, and the shot selection is more refined growing up on clay. It used to be that people who played well on the hard courts, as Americans do, could translate better to other surfaces. Now it's completely the opposite: if you don't grow up on the dirt, you're at a disadvantage. Guys who are out there grinding out those long points have a degree of strength in the game that is just a bigger asset. "
Andre Agassi