Α.Σ. Αντισφαίριση και Ζωή - Tennislife Club

Στο τένις υπάρχουν τριών ειδών επιφάνειες που παίζεται το άθλημα:

Κάθε επιφάνεια γηπέδου τένις έχει την δική της ομορφιά και τα δικά της χαρακτηριστικά. Επίσης κάθε πάικτης έχει το δικό του στυλ παιχνιδιού και έτσι είναι κάποιες επιφάνειες στις οποίες τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του αναδυκνείονται και τον κάνουν καλύτερο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Rafael Nadal θεωρείται ο βασιλειάς του χώματος. Ο Nadal είναι ο παίκτης ο οποίος στο χτύπημά του βάζει περισσότερο spin από οποιονδήποτε άλλο. Έτσι λοιπόν το χώμα είναι η αγαπημένη του επιφάνεια μιας και το spin στο χτύπημά του δυσκολεύει πολύ τους αντιπάλους αφού στο χώμα η μπάλα εξαιτίας της περιστροφής αποκτά μεγαλύτερη αναπήδηση. Για τον Ελβετό Roger Federer, αγαπημένη επιφάνεια είναι το γρασίδι και γι'αυτό έχει κατακτήσει τους 7 από τους 8 τελικούς του Wiblendon στους οποίους έχει πάρει μέρος. Τέλος για τον ταχύτατο και ευλίγιστο Σέρβο Novac Djokovic τα πράγματα είναι καλύτερα στις σκληρές επιφάνειες έχοντας ήδη κατακτήσει 4 φορές το Australian Open και μια το US Open.

Tennis στο χώμα

Για πολλούς το τένις στη χωμάτινη επιφάνεια θεωρείται το καλύτερο και πιο απολαυστικό. Τα πλεονεκτήματα του τένις σε χωμάτινη επιφάνεια είναι:

  1. Η επιφάνεια είναι πολύ μαλακή και έχει την ελάχιστη καταπόνηση στους αθλούμενους. Έτσι είναι πιο ξεκούραστη και οι παίκτες, ειδικότερα μεγαλύτερης ηλικίας, μπορούν να παίξουν περισσότερη ώρα χωρίς να κουράζονται και να καταπονούνται.
  2. Η αίσθηση της μπάλας και του γηπέδου. Απο πολλούς το χωμάτινο γήπεδο θεωρείται ένα ζωντανό γήπεδο γιατί το χώμα είναι ένα φυσικό προϊόν. Η αίσθηση που προσδίδει το χώμα στη μπάλα αλλά και στην κίνηση του αθλητή μέσα στο γήπεδο είναι πολύ ξεχωριστή.
  3. Το γλίστρημα (slide) πάνω στην επιφάνεια. Η ταχύτητα που αναπτύσει ένα παίκτης μέσα στον πόντο συνήθως σβήνει με γλίστρημα στο χώμα το οποίο έχει μια ιδιάζουσα γοητεία.
  4. Ιδανικά για εκμάθηση. Τα χωμάτινα γήπεδα είναι κατάλληλα στο να βοηθήσουν τον αθλούμενο να αποκτήσει κίνηση στο γήπεδο, ακρίβεια στον πόντο και στρατηγική παιχνιδιού.
  5. Αντοχή και υπομονή. Επειδή στο χώμα οι μπάλες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, οι παίκτες μαθαίνουν να έχουν αντοχή και υπομονή φτιάχνοντας έτσι και καλύτερη φυσική κατάσταση.
  6. Ανεπηρέαστα από τη βροχή. Επειδή τα χωμάτινα γήπεδα από μόνα τους χρειάζονται νερό και πότισμα ώστε να διατηρούν την επιθυμητή υγρασία, για το λόγο αυτό η περιορισμένη βροχή βοηθάει τα γήπεδα. Ακόμα και αν το νερό είναι αρκετό, τα γήπεδα στραγγίζουν γρήγορα και είναι έτοιμα πάλι για χρήση.
  7. Το ίχνος από το μπαλάκι. Πολλές φορές σε αγώνες υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η μπάλα ήταν μέσα ή έξω. Στα χωμάτινα το πρόβλημα αυτό είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα άλλα γήπεδα αφού το μπαλάκι αφήνει το ίχνος του στο χώμα.
  8. Απρόσμενες μπάλες. Επειδή η επιφάνεια πολλές φορές χάνει την ομοιομορφία της από συσσωρεύσεις και απομακρύνσεις χώματος ή επειδή οι γραμμές είναι πλαστικές και έχουν διαφορετική συμπεριφορά, η μπάλα μπορεί να έχει απρόσμενη αναπήδηση. Αν και κάποιους αυτό τους δυσκολεύει, ωστόσο αυτό είναι και η ομορφιά του χωμάτινου γηπέδου.

"When it comes to surfaces, I think those growing up on the slower clay—not only do their games translate better across other surfaces, but I think you learn the layers of the game more uniquely. You learn how to, and when to, start a point over, and the structure of a point, and the shot selection is more refined growing up on clay. It used to be that people who played well on the hard courts, as Americans do, could translate better to other surfaces. Now it's completely the opposite: if you don't grow up on the dirt, you're at a disadvantage. Guys who are out there grinding out those long points have a degree of strength in the game that is just a bigger asset. "

Andre Agassi

Χορηγοί - Υποστηρικτές